Bärplockare går back trots garanterad lön
Uppdaterat i dag. 12:19. Publicerat i dag. 10:42
Nya regler ska garantera utländska bärplockare en minimilön. Men risken är fortfarande stor att de lämnar den svenska blåbärsskogen med skulder, varnar fackförbundet Kommunal.
Vackra bilder på norrländska myrar och blåbär i vita platshinkar. Bilderna kommer från ett thailändskt fotoalbum som visas upp i filmen ”The 2009 blueberry fiasco in Sweden ”, gjord avThailabour, en fackföreningen för migrantarbetare från Thailand.
Tillsammans med NAT, ett globalt nätverk mot trafficing, jobbar Thailabour för att uppmärksamma exploateringen av thailändska bärplockare. Trots att Sverige nu utlovat minimilöner och drägliga förhållanden kommer rapporter om gästarbetare sominte har råd med mat, som tvingas betala höga avgifter för bilhyra och boende vilket gör att minimilönerna krymper till minimala eller obefintliga vinster.
Enligt beräkningar som Kommunal i Norrbotten gjort kommer bärplockarnas löner, på cirka 16.000 kronor i månaden, inte täcka alla utgifter som de faktureras för, trots två månaders jobb, rapporterar Ekot.
– Man får inte ihop ekvationen hur man än räknar. De har betalat över 20 000 kronor och då hinner de aldrig tjäna ihop pengar så de kan ta några med sig hem. De blir i skuld ändå, trots avtalsenliga löner, säger Inga Britt Svensson, ombudsman för kommunal i Norrbotten, till Ekot.
Problemen i de svenska bärskogarna har enligt Thailabour och NAT uppstått sedan människohandlare upptäckte ett sätt att tjäna pengar på thailändska drömmar om blåbär och pengar.
Tidigare kom folk till Sverige tack vare egna kontakter, som kvinnliga släktingar gifta med svenska män. Boende och bilar gick att få hjälp med gratis. Pengarna tjänades troligtvis svart.
Numera anställer de svenska bäruppköparna plockare via bemanningsföretag, delvis på grund av svenska skatteregler. Lönen är avtalsenlig. Men bemanningsföretagens avdrag för diverse omkostnader gör att bärplockarna i slutändan ändå riskerar att gå back.
En rapport från NAT visar att bärplockarnas omkostnader för resa, visum, boende, bilhyra och andra avgifter mer än fördubblats de senaste åren – pengar som går till mellanhänder istället för till bärplockarna. Samtidigt har antalet thailändska bärplockare som kommer till Sverige fördubblats, vilket gjort att konkurrensen om bären hårdnat rejält.
Enligt Leif Ögren, bärföretagare i Norrbotten ska bemanningsföretagen som rekryterar bärplockare och skickar dem till Sverige stå för resan hit och kostnader för transporter på plats, enligt överenskommelserna. Men någon kontroll av företagen görs inte.
– Om det visar sig att bemanningsföretaget har tagit någonting från bärplockarna, som gör att de inte har gått ihop, då kommer jag inte att behålla det bemanningsbolaget till nästa år, säger han till Ekot.
I Finland kräver numera Utrikesministeriet att företagen som tänker bjuda in bärplockare till Finland i förväg redovisar att verksamheten kommer att gå runt och ge plockarna vinst. Men företagen lämnar själva in uppgifter om omkostnader och löner, så de nya reglerna ger inga garantier och människor utnyttjas ändå, skriver Hufvudstadsbladet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar