torsdag 17 februari 2011

Klantarsle!

Ja så uttrycker jag mig när jag läser denna artikel i dn.se. Alla som jobbar inom vården vet att man KASTAR bort använda sprutor. Jag kan inte fatta hur det kan ha hänt. Visst om det är läkemedel i sprutan så sparar man dem men då MÄRKER man sprutan nogrant med personnummer, namn, datum och klockslag. När man spolar rent en infart med koksalt skall man aldrig använda samma spruta två gånger om man inte är precis bredvid patienten hela tiden. Förvisso är alla människor och misstag görs men det här är en gåta för mig.


Nyförlöst fick samma spruta som HIV-positiv

Publicerad 2011-02-16 12:07
En nyförlöst kvinna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge behandlades med samma spruta som nyligen hade använts på en annan nyförlöst, HIV-positiv kvinna, men blev lyckligtvis inte smittad.

Händelsen inträffade i juni förra året då två kvinnor hade förlösts med kejsarsnitt. Den ansvariga barnmorskan hade just behandlat en av kvinnorna med en spruta när hon insåg att hon tidigare använt samma spruta på en HIV-positiv kvinna, som också just förlösts.
Barnmorskan kontaktade direkt jourhavande läkare och man informerade patienten, som genast sattes in på antiviral behandling och uppmanades att inte amma sitt barn. HIV-prover togs samma dag som händelsen inträffade. När provsvaret kom i augusti visade det sig vara negativt.
Av Socialstyrelsens beslut i ärendet framgår att avdelningen inte följde gällande riktlinjer för läkemedelshantering när händelsen inträffade. Direkt efter incidenten ändrades dock rutinerna så att använda sprutor genast kasseras. Sjukhuset ska nu redovisa sina rutiner för spruthantering till Socialstyrelsen senast den 18 mars.

4 kommentarer:

Anna- Mamma till Kevin sa...

Jösses!!!!

Susann sa...

Kikar in och önskar en god morron :)
fy va hemskt, usch

Becca-Mamma till Ellen sa...

Ja, när jag läste detta tänkte jag likadant! Stackars kvinna. Vilken tur att hon inte blev smittad men man vill ju inte börja sina första dagar med sin nya baby med att tänka att man kanske har fått hiv och att man sen inte kan amma sitt barn :(

Vad roligt att våra flickor följs åt i utvecklingen :D Är allt bra med er? Hoppas ni får en mysig fredag och helg!
Puss på er

Maria sa...

Usch vad obehagligt - och ja, klantigt känns det!!
Tack för din kommentar om tårtan =)