måndag 17 februari 2014

Konsumtionssamhälle

Som de flesta av er har märkt så lever vi ett konsumtionssamhälle. Vi uppmuntras till att konsumera mer och mer. Politiker vill det för att det kapitalistiska samhället skall gå runt, företagen för att det ska vinst maximera. Men vad gör det med oss egentligen? Vad gör det med våra medmänniskor i andra delar utav världen? Vad gör det med naturen?



För att kapitalismen ska gå runt ska vi köpa många varor och gärna ofta. Globaliseringen har två sidor. Den ena sida att världen blir mindre och att vi närmar oss varandra. Men det är bara vi i väst som gynnas utav det. Eller till stor del är det så. Vi har möjlighet att resa och vi har alltid ett hem att återvända till. Stor del utav jordens befolkning har inte råd att resa, de har inte pass som tillåter dem inträdde eller så har inga pass alls. Om de är på flykt vet de inte om de någonsin kan återvända eller ens vad som skall hända dem.

Vi uppmuntras att konsumera och ofta billiga varor. Men vi har ingen koll på vem som gör dessa varor och i vilka arbetsförhållanden. Jeans produceras ofta i Kina där unga flickor arbetar under slavliknande förhållanden. Deras löner uteblir eller så betalas de för sent. De har knappt några raster och behöver arbeta till sent på natten för att produktionen skall hinna bli klar i tid. Detta är ofta såpass unga flickor som 14 åringar. Det finns många fler liknande exempel runt om i världen.

Vi kan då fråga oss varför behöver vi t.ex 14 par skor utav samma modell? Varför behöver vi ha tv i varje rum? Gör det oss lyckligare? Eller är vi så förblindade utav kapitalismen och tror att det materiella gör oss lyckliga?

Jag och Anders har tröttnat på konsumtionssamhället. Ja, vi har mycket prylar och vi handlar fortfarande för mycket men vi börjar tänka på att försöka återvinna saker samt handla second hand. Vi Har alldeles för mycket saker hemma som bara tar energi ifrån en för det blir för rörigt. Så nu har vi donerat mycket av dessa saker till välgörenhet. Hellre hjälpa någon annan än att det ligger hemma hos oss och skräpar. Känner också att det inte är bra för naturen.

Hellst skulle vi vilja köpa allt rättvisemärkt men det känns som en omöjlig uppgift. Däremot väljer vi ofta att köpa ekologiskt och som sagt begagnade saker. Vi bör tänka på våra medmänniskor och att inte utnyttja naturens tillgångar allt för mycket. Det lilla kan göra stor skillnad.
Såhär känns det verkligen med alla prylar en samlar på sig. 

Inga kommentarer: