onsdag 1 juni 2011

Datainspektionen om patientjournaler

I morse tittade jag på nyheterna som vanligt. Då berättade de om att datainspektionen var kritisk mot den nya patientjournal systemet och att de tyckte att det skulle slutas att användas. Detta irriterade mig lite. Jag skall förklara mig.

Det nya datasystemet har tagits fram för att underlätta för patienter och sjukvårdspersonal och huvudsakligen för att göra det säkrare för patienten. Med detta datasystem får sjukvårdspersonalen fram uppgifter om patientens tidigare sjukdomar mycket lättare. Innan var patienterna att upprepa sig hela tiden och i värsta fall var vi tvungna att ringa runt olika vårdinrättningar för att få fram viktig information och detta kunde ta lång tid. Om en patient kommer in medvetslös så är det av ytterst stor vikt att man får fram informationen snabbt för att kunna hjälpa patienten på ett korrekt sätt. För t.ex. om en patient är väldigt allergisk mot ett läkemedel och vi ger det så kan det ha en dödlig utgång. Datainspektionen ansåg att detta utbyte mellan vårdgivare skulle upphöra för att patienterna inte var tillräckligt informerade. Vet ej om det var på grund av Person uppgifts lagen eller vad. Men jag kan säga att sjukvårdspersonal har fortfarande tystnadsplikt oavsett vad. Vi får heller ej gå in i några journaler om vi inte har hand om den patienten. Inte ens om vi skall ha patienten nästa pass. Så jag förstår inte riktigt problemet utan ser endast fördelar med det nya systemet.

Nu så gick jag in på www.datainspektionen.se och fann detta nedan. Bra att de har ändrat sig just för patientsäkerhetens skull. Det ryktas även om ett gemensamt datasystem i hela EU. Det skulle vara roligt att vara med om att utveckla...


Karolinska förbättrar informationen till patienterna

1 juni 2011
Sjukhusets förbättrade information till patienterna gör att Datainspektionen inte längre kräver att sjukhuset ska sluta lämna ut patientuppgifter till andra vårdgivare.
I april i år beslutade Datainspektionen att Karolinska sjukhuset måste sluta lämna ut patientuppgifter till andra vårdgivare, om inte sjukhuset förbättrar informationen till sina patienter om vad den så kallade sammanhållna journalföringen innebär. Patienterna ska även informeras om att de kan säga nej till att andra vårdgivare ska få ta del av uppgifterna.
Datainspektionen konstaterar nu att sjukhuset har förbättrat informationen till patienterna, vilket innebär klartecken för sjukhuset att fortsätta att göra sina patientuppgifter tillgängliga för andra vårdgivare.
- Sammanhållen journalföring gör att man som patient inte behöver upprepa sin vårdhistoria när man kommer till en ny vårdgivare, men det är viktigt att man på ett tydligt sätt informeras om vad det informationsutbytet innebär, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.
Gammalt system när allt skrevs för hand i pappersjournaler. Det fanns fortfarande när jag pluggade till sjuksköterska.

Inga kommentarer: