tisdag 29 januari 2013

Genus, genus, genus

Jag blir faktiskt lite trött ibland. Det är som att stånga huvudet i väggen hur folk absolut vill misstolka genus. Folk vill absolut tro att genus handlar om att man skall sudda ut könen och skapa små hen människor. De vägrar att höra på det man säger eller skriver utan blir bara arga och säger: mitt barn skall inte vara ngn hen!

Nej, genus är inte till för att sudda ut könet på ditt barn! Det är till för att låta alla vara så som de är och inte vad som förväntas utav dem på grund av deras kön. Om en tjej vill vara jätte tjejig får hon vara det eller vice versa. Man erbjuden barnen alla möjligheter så att de själva får välja och vraka.

Ordet hen är inte till för ersätta hon eller han. Det kom till för de transsexuella som genomgår könsbyte. Så att de kan ha en identitet. Det är också väldigt bra i skrift så att man slipper skriva hon eller han. Eller när man inte vet könet, när det är irrelevant eller man inte vill avslöja könet eller till sist jätte bra när man talar om yrken. Så istället för att anta att sjuksköterskan är en hon eller rörmokaren en han säger man hen.

4 kommentarer:

Karin sa...

amen.

Ellan sa...

Engla kom till sångstunden i jeans och hockeytröja (pappa stort fan av hemmalaget KHK) och hon fick frågan : vad heter han?????? Så drygt när det tas för givet att hon skulle vara en kille bara för att hon för dagen just inte bar ngt rosa på sig........... Mina gissningar är här hemma är att Engla blir hockeyspelare pch Elvin blir gymnast eller balettdansös, vad tror du om det;) puss och kram hjärtat

Emelie sa...

Vi kom faktiskt att diskutera detta på min föreläsning idag, förstår inte heller det enorma ståhej kring ämnet.

Em sa...

Att folk bara orkar missförstå nåt som borde vara så enkelt. Folk är idioter...

Vi väntar på en Go och en Åsna :-) Snart slipper jag släpa biet genom snön ;-)