onsdag 27 juli 2011

Barnmats recept

Jag kryddar maten ganska rejält för då äter Lovisa med bättre aptit. (Tillsätter inte salt ännu) Alla barn är olika så testa er fram vad som passar ert barn bäst.

Curry Kyckling från c:a 8 månader
1 Kyckling filé
½ Lagom stor lök och lite vitlök
Lite annanas
Curry efter smak
Grädde beroende på hur löst man vill ha det
Ris efter smak
Skär allting i jämnstora bitar. Lägg allt i en kastrull och täck dem med vatten. Tillsätt kryddorna och koka tills allt är tillagat och mjukt. Häll ut kokvattnet och tillsätt grädden. Mosa med stavmixern. Ju yngre barnet är desto längre behöver du mosa maten. Innan servering tillsätt c:a en matsked osaltat smör, rapsolja, eller flytande margarin. Går bra att frysa. Spara gärna barnmatsburkarna och använd dem men fyll då endast c:a 2/3 av burken så att den inte spricker i frysen. Tina gärna långsamt över natten i kylen så att vitaminerna sparas.





Mozzarella och salamipasta
1 påse mozarella
1 burk krossade tomater
Lite salami efter smak
1 paprika
½ lök och lite vitlök
Fryst basilika efter smak
Pasta efter smak.
Skär allting i jämnstora bitar. Lägg allt utom pastan i en kastrull och täck dem med de krossade tomaterna. Tillsätt kryddorna och koka tills allt är tillagat och mjukt. Koka pastan separat. Mosa med stavmixern. Ju yngre barnet är desto längre behöver du mosa maten. Innan servering tillsätt c:a en matsked osaltat smör, rapsolja, eller flytande margarin. Går bra att frysa. Spara gärna barnmatsburkarna och använd dem men fyll då endast c:a 2/3 av burken så att den inte spricker i frysen. Tina gärna långsamt över natten i kylen så att vitaminerna sparas.

Fisk i tomatsås
C:a 200 gram vit fisk efter smak.
5 små potatisar
4 stora tomater
Lite fryst majs
1 liten lök och lite vitlök
Fryst basilika efter smak
Lite tomat pyre
Lite röd pesto efter smak (om man vill)
Skär allting i jämnstora bitar. Lägg allt i en kastrull och täck dem med vatten. Tillsätt kryddorna och koka tills allt är tillagat och mjukt. Häll ut kokvattnet men spara det för eventuell utspädning. Mosa med stavmixern. Ju yngre barnet är desto längre behöver du mosa maten. Innan servering tillsätt c:a en matsked osaltat smör, rapsolja, eller flytande margarin. Går bra att frysa. Spara gärna barnmatsburkarna och använd dem men fyll då endast c:a 2/3 av burken så att den inte spricker i frysen. Tina gärna långsamt över natten i kylen så att vitaminerna sparas.

1 kommentar:

Mira sa...

Åh vad roligt med recept! Måste jag testa till Ella :)
Försöker börja mer och mer med att hon ska äta vår mat nu, men hon får ju i sig mer när det är mixat.

Kramis!