
fredag 25 december 2009
Nu drar vi till Thailand!

torsdag 24 december 2009
Snabbguide: EU:s nya fördrag
Det främsta argumentet är att EU behöver nya, enklare och effektivare beslutsformer nu när antalet medlemsländer har vuxit till 27 - och fler står på kö. När det gamla fördraget började gälla hade EU bara 15 medlemsländer. Målsättningen har också varit att öka EU:s möjligheter att agera utrikespolitiskt samt stärka medborgarnas rättigheter. Det nya fördraget har kommit att kallas för Lissabonfördraget.
Vad är nytt i EU:s fördrag?
Färre beslut i ministerrådet ska kräva enhällighet. För att beslut ska kunna tas måste ett förslag ha stöd av minst 55 procent av länderna som tillsammans måste företräda 65 procent av EU:s befolkning. Samtidigt får de nationella parlamenten större möjligheter att bromsa lagförslag. EU får en slags utrikesminister, även om titeln blir en annan. Utrikespolitiska åtgärder måste dock även framgent godkännas av samtliga EU-länderna. EU får också en permanent ordförande, i stället för att denna uppgift vandrar från land till land. I fördraget ges EU-medborgarna juridiskt bindande rättigheter - exempelvis rätt att strejka och demonstrera, förbud mot tortyr och olika slags diskriminering. Brott mot rättigheterna kan prövas i EU:s domstol. Frågor rörande polis och straffrätt flyttas från medlemsländerna till EU. Det betyder också att EU-parlamentet får vara med och fatta besluten.
Vilka kompromisser har gjorts i fördraget?
Polens protester mot de nya röstreglerna i ministerrådet ledde till att de inte införs förrän 2014 och då under en treårig övergångsperiod. De medborgerliga rättigheterna är inte bindande för Polen och inte heller för Storbritannien, som dessutom får stå utanför det straffrättsliga samarbetet. Efter irländarnas nej till fördraget 2008 beslutades att kommissionen inte kommer att bantas utan att varje land även i fortsättningen får utse varsin kommissionär. Även Tjeckien har fått vissa undantag.
Vad händer nu?
För att fördraget ska kunna börja gälla måste det godkännas av alla medlemsländer, antingen i respektive parlament eller genom folkomröstning. Den 3 november slutfördes denna process genom att Tjeckien som sista land skrev på, efter seglivat motstånd från presidenten Vaclav Klaus. Sveriges riksdag godkände fördraget i november 2008.
KÄLLA: DN
tisdag 22 december 2009
Lussefirande!

Jag och Anders hade en fest hemma dagen innan Lucia. Vi var lite sent ute med att bjuda in folk så många kunde inte komma. Men det kom iaf c:a 15 st och vi hade trevligt. Jag bakade lussebullar för första gången och lyckades jätte bra. Bakade också en sockerkaka med julkryddor, pepparkakor och så gjorde jag julgodis. Stod hela dagen i köket och Andes städade. Bakverken var uppskattade och festen lyckad :)
onsdag 9 december 2009
Mini Julgran
tisdag 8 december 2009
MUFFINS!

Muffins är gott! :) En ovanlig dag när solen sken. Det har ju inte hänt så mycket sedan början av november. Men en dag när solen sken bestämde vi oss för att gå en promenad och ha lite picknick i parken. Vi strosade längs med Sjöstadskajen och upp mot söder. Vid ringen ligger Muffinsfabriken och de har de mest gigantiska muffins som väger 250g! Jag, maken och hunden blev mätta på jätten och en delad latte.
Lagar köttgryta med röttvin
söndag 29 november 2009
Sådär ja nu ska jag skriva igen
tisdag 27 oktober 2009
Tentaångest!
torsdag 22 oktober 2009
Nappbarn riskerar språktapp
måndag 19 oktober 2009
Tröttilainen
tisdag 13 oktober 2009
Dålig uppdatering
Bryggorna vid oss
måndag 5 oktober 2009
Vardag
söndag 4 oktober 2009
Söndagsfika

Blev bjuden på tårta hos en kompis och hennes familj. Mella har precis fått en till son och han var ju alldeles för söt. Storebror var inte sämre han, också en liten sötnos. Det var mysigt att sitta och prata om allt möjligt med tjejerna. Och minstingen låg så snällt i famnen, heh han trodde ett tag där att jag kunde ge honom mat...
lördag 3 oktober 2009
80-tals fest
Irland röstade JA
Religion
fredag 2 oktober 2009
Läppförstoring
God morgon
torsdag 1 oktober 2009
Lissabonfördraget
onsdag 30 september 2009
Höstpromenad
SKOLBARN SOM INTE MÅR BRA
Skolans ersättningssystem drabbar utsatta elever
Publicerat i dag. 09:56
Många utsatta elever i Stockholms grundskolor får inte det stöd de har rätt till. DN.se:s granskning visar att skolans ersättningssystem erbjuder ett svagt rättsskydd för elever med diagnoser som adhd och Aspergers syndrom.
Källa: dn.se Länk: http://www.dn.se/sthlm/skolans-ersattningssystem-drabbar-utsatta-elever-1.963927
Tycker att det är förskräckligt att man inte satsar på barnen. Har själv upplevt på nära håll hur ett barn blir åsidosatt i både dagis och skola. Bara för att detta barn är sen i utvecklingen. Ingen har brytt sig om barnet, hon har bara fått lite extra resurser efter föräldrarnas påtryckningar. BVC har inte direkt satsat på att undersöka varför barnet är sen i utvecklingen. När barnet sen ska börja 0:an görs några så kallade undersökningar av en psykolog som inte orkar ge barnet sin tid till att utföra uppgifterna. Inga neurologiska undersökningar görs utan barnet blir klassat som lätt utvecklingsstörd.
Tycker att detta är skrämmande då jag är säker på att om hon hade fått från första början hjälpen, stödet och ha fått gå genom adekvata undersökningar så skulle hon ha i dag vid 7 års ålder kommit mycket längre i sin utveckling. Istället har vi nu en mamma som bryter ihop, en stora syster som axlar ett stort ansvar för att ingen ska vara elak mot lillasyster och ett flickebarn som har blivit totalt missförstådd och åsidosatt av systemet.